Nezaket Ekici: Gaia - Mother Earth

Jord dekker gallerigulvet. Et gjennomsiktig rør fylt av en rød væske staver ordene "It's forbidden to kill", det er forbudt å drepe. Til åpningen av utstillingen Mother Tongue presenterte vi en helt ny performance av den anerkjente kunstneren Nezaket Ekici.

04.02.2016

Nezaket Ekici er kjent for sine sterke performancer, hvor hun ofte bruker sin egen kropp til å sende et budskap. Hun har studert under den berømte performance-kunstneren Marina Abramovic, på HBK Brunswick. Ekici har presentert sine arbeider på tallrike museer, biennaler, gallerier og festivaler over hele verden. Mange av verkene hennes setter spørsmålstegn ved identitet og kjønnsroller og kan leses som kommentarer til samfunnet. Ekici er født i Kırşehir, Tyrkia (1970), men vokst opp i Tyskland. Hun bor og arbeider i Stuttgart og Berlin.

Kristendommens sjette bud, “Du skal ikke drepe”, er også nevnt i både Koranen og den jødiske Talmud, og er et ledende prinsipp i alle tre religioner. Performance-installasjonen er en kommentar til verden i dag, og kunstneren spør oss – hvorfor er det så mye vold? Hun frykter at våre religiøse og humane verdier er i ferd med å tappes for mening. Volden bryter opp jordens naturlig syklus av liv og død. I “Gaia - Mother Earth" samler hun all sin fysiske styrke i et forsøk på å gjenskape balanse.

Om bakgrunnen for verket sier kunstneren: “Hver dag dør mennesker som følge av terrorisme og militære angrep. Internasjonale konflikter, terroristgrupper som Al Quaida, ISIS, Boko Haram, eller ensomme krigere. Volden øker, og religion blir misbrukt. I Guds navn dreper islamistene alle som er annerledes fra dem, de ikke-troende. Nesten 20% av verdens befolkning er til en hver tid i krig.”

I utstillingen Mother Tongue, presenterer Ekici en video-performance, “Human Cactus”. Kunstnerne CANAN, Selda Asal, Çağdaş Kahriman, Işıl Eğrikavuk og Savas Boyraz deltar også i utstillingen, som fokuserer på kvinners rolle i samfunnet, og overleveringen av kvinnelige erfaringer om krig og konflikt, tradisjoner og identitet. Mother Tongue er kuratert av Malin Barth og Brynjar Bjerkem, og er en co-produksjon mellom TrAP og Stiftelsen 3,14. Den ble vist på Buskerud Kunstsenter fra 24.02. - 20.03. 2016.

År:

2016

Kategori:

Visuell kunst

Dato:

24. februar

Sted:

Drammen

Produsert av
TrAP
Buskerud Kunstsenter
Stiftelsen 3,14
Interkultur, Drammen Kommune
Relaterte prosjekter