Utenforskap i kunst og litteratur

TrAP og Akershus Kunstsenter inviterte til kunst- og litteraturseminar med nye norsk-kurdiske stemmer lørdag 7. november kl 15:30-17:00, i forbindelse med åpningen av Serhed Waledkhanis nye utstilling.

08.10.2015

I anledning nye utstillinger i Akershus Kunstsenter med verker av Serhed Waledkhani, Vegar Moen og Eirik Audunson Skar inviterte Akershus Kunstsenter og TrAP til to seminarer. Et stikkord for utstillingene er begrepet utenforskap. Den 7. november diskuterte vi utenforskap i kunst og litteratur, og 17. november tok vi for oss utenforskap i bybildet.

Søskenparet Serhed Waledkhani og Gelawesh Waledkhani kommer opprinnelig fra Kurdistan. Det samme gjør Shwan Dler Qaradaki. Felles for de tre er at de alle arbeider med visuell kunst og knytter sine personlige historier inn i kunsten. For Hossein Heidary og Mahsa Nikan er situasjonen annerledes. De måtte flykte fra iransk Kurdistan på grunn av sin rolle som forfattere, og er i dag fribyforfattere i Norge. Hvordan virker denne situasjonen inn på dem som skribenter? Hva skriver de om i dag?

Vi inviterte til opplesninger på norsk og kurdisk av Heidary, Erling Kittelsen og Tyra T. Tronstad, etterfulgt av samtale om kunst, poesi og litteratur som verktøy for å formidle erfaringer og historier. Samtalen ble ledet av Shwan Dler Quaradaki. I panelet satt personer fra ulike land, ulike generasjoner og med helt ulik bakgrunn. De har alle kjent hvordan det er å være en minoritet i hjemlandet, og deretter en minoritet i Norge. Vi så på hvordan de behandler tema som utenforskap og tilhørighet i sin kunst og i sine tekster.

Om paneldeltakerne:

Serhed Waledkhani kom til Norge syv år gammel og har siden bodd i Fauske, Fredrikstad og Bærum. Waledkhani er utdannet fra Fabrikken Asker Kunstfagskole og er student ved Kunstakademiet i Trondheim. Gjennom sterke og personlige videoverk og installasjoner, deler han sin historie som flyktning fra Kurdistan. Waledkhani deltok på Høstutstillingen i 2011, der han ble tildelt Norske Kunstforeningers Debutantpris. Utstillingen hans på Akershus Kunstsenter åpner 7. november kl 13:00.

Gelawesh Waledkhani er billedkunstner, født i Kurdistan. Hun har utmerket seg som tegner og lager ofte detaljerte portretter i store formater. De senere årene har hun tatt i bruk mer konseptuelle strategier som å brodere tekster av politiske fanger med sitt eget hår i tykt papir. Arbeidene er tidkrevende og blir gjennom de tålmodige bevegelsene som en rolig og tilstedeværende hyllest til de som kjemper for det de tror på. Gelawesh Waledkhani har en master fra Kunstakademiet i Oslo og er innkjøpt av Oslo Kommune og Buskerud Kunstsenter.

Hossein Heidary er journalist og poet. Han kommer fra Mariwan i Øst-Kurdistan i Iran. Heidary har jobbet mye med film og teater i Kurdistan, og har mottatt flere ærespriser for sitt arbeid som skuespiller og inspisient. Han var en av stifterne av det kurdisk-persiske tidsskriftet Andeshe, og har arbeidet som journalist i tidsskriftene Tishk og Aso. I 2007 flyktet han til Sør-Kurdistan i Irak da iranske myndigheter arresterte hans venn Adnan Hassanpour, redaktør for Aso, som fortsatt sitter fengslet. Heidary kom til Bergen som byens fribyforfatter i 2008, og er nå bosatt i Oslo. Erling Kittelsen har gjendiktet og leser hans dikt på norsk.

Mahsa Nikan er en iransk kurdisk forfatter. I Iran ble hun forfulgt og fengslet for sine politiske synspunkter og for å ha deltatt i fredelige demonstrasjoner. I 2013 kom hun til Oslo som fribyforfatter. Nikan skriver for barn og unge, og har skrevet flere barnenoveller. Hun har vært aktiv i tidsskriftet Aroosak Sokhangoo, Irans eneste tidsskrift for moderne barnelitteratur. Nikan er utdannet lærer og har studert psykologi spesielt rettet mot utsatte barn. I Iran er det forbudt å lære kurdisk, og hun skriver derfor på farsi. Nikan har dessverre måttet avlyse sin deltakelse på seminaret. Tyra T. Tronstad vil likevel lese Nikans tekster, som hun har gjendiktet til norsk.

Shwan Dler Qaradaki er utdannet ved Kunstakademiet Sulaimani Institute of Fine Art i Kurdistan i Irak, og har en mastergrad i Kunstfag fra Kunsthøgskolen i Oslo. Qaradaki kom til Norge som politisk flyktning i 1999. Kunsten hans problematiserer identiteter i en multietnisk og multikulturell verden. Han beskriver seg selv som en mixed-media kunstner, som tar i bruk det mediet han anser mest relevant i forhold til innhold, og arbeider i mange ulike teknikker, fra akvarell, tegning og maleri til foto, installasjon og video. Qaradaki fikk Oslo bys kulturpris i 2013.

År:

2015

Kategori:

Seminar

Dato:

7. november

Sted:

Lillestrøm

Produsert av
TrAP
Akershus Kunstsenter
I samarbeid med
Norsk PEN
Støttet av
Fritt Ord
Relaterte prosjekter