Oslo Palestine Film Festival

Med denne festivalen ønsker vi å tilby filmpublikummet i Oslo stadig påfyll av ny og aktuell palestinsk film, i en god blanding av fiksjon og dokumentar. Programmet er kuratert av den palestinske filmskaperen May Odeh.

04.12.2014

Etter en liten "teaser" under Film Fra Sør i 2011, i form av en samling sjeldent sette palestinske kortfilmer, sparket initiativtakerne denne helgen i februar i gang den første runden med Oslo Palestine Film Festival. Film Fra Sør var en tett samarbeidspartner, mens det organisatoriske ansvaret lå hos produsentene TrAP og PalKom.

Hvorfor en egen Oslo-Palestina filmfestival? Svaret er enkelt nok. Festivalen ønsker å presentere den rikdommen og variasjonen som finnes i palestinsk kinoverden for et norsk publikum. Palestina er et forunderlig sted – et sted som ikke eksisterer offisielt lenger på noe kart, med en befolkning spredt ut over hele verden. Dette finner vi igjen i kjernen av den palestinske filmen. Vi definerer ikke palestinsk film ut fra filmskapernes nasjonalitet, men som noe bredere.

Det palestinske folket har i sin hverdag opplevd mye bred og internasjonal støtte, også fra filmhold. Den franske regissøren Jean Luc Godard samarbeidet i 1970 med PLO om å lage en film om den palestinske væpnede motstandskampen. Også modige israelske regissører har utfordret sine egne landsmenn i spørsmålet om palestinernes tragedie. De har blitt felles medborgere i kampen for å gi en stemme til det palestinske folket. Disse eksemplene viser at man ikke kan tenke på palestinsk film som noe nasjonalstatlig, men som noe som enes om et felles formål, et institusjonalisert mål som millioner av mennesker verden rundt støtter og jobber aktivt for.

Festivalen introduserer filmer fra både velkjente regissører og fra unge palestinske filmskapere. Gjennom å møte en nasjonal filmarv uten stat vil publikum kunne la seg glede over de paradoksene og spørsmålene som springer ut av dette. Palestinsk film er eksperimentell, fragmentert og internasjonal. Filmene viser et annet Palestina enn fremstillingen vi er vant med å se på TV og i media.

I 2014 fulgte vi opp initiativet med å få Palestinsk film inn i programmet under Arabiske Filmdager i Oslo.

Program - 18. februar


Program - 19. februar


Foto: Hamdi Ihlebæk Barakat.

År:

2012

Kategori:

Film

Dato:

18.—19. februar

Sted:

Oslo

Produsert av
TrAP
Kurator
May Odeh
Samarbeidspartnere
Films from the South
The Palestine Committee
Støttet av
Fritt Ord
Film & Kino
Relaterte prosjekter