Bem-ti-vi, CD

Album med de fire musikerne Nelson da Rabeca (rabeca), Rolf-Erik Nystrøm (saxofon), Celio de Carvalho (perkusjon) og Dona Benedita (vokal). Du vil garantert ikke høre noe som likner med det første!

Albumet ble spilt inn live i studio hos og med Audun Strype våren 2011, på en ledig ettermiddag under oppholdet de fire hadde i Oslo under en ukes konsertturné i Tromsø, Steinkjer, Trondheim og Oslo. Opptaket har vært med oss siden da, og et album har stått høyt på ønskelisten. Vi har stadig tatt opptakene frem og sammen kost oss med hvor bra det ble, inntil vi nå har gjort alvor i å skulle dele det med flere. En kan lese mer om det spesielle musikalske samarbeidet i heftet som følger CDen, ført til pennen av Rolf-Erik Nystrøm.

Nelson dos Santos, best kjent som Nelson da Rabeca (etter instrumentet han spiller) er selvlært, men har oppnådd en enorm anerkjennelse for sin ivaretakelse av en viktig musikktradisjon. Om man besøker hjembyen hans Marechal Deodoro i den lille og karrige nordøstlige brasilianske delstaten Alagoas, så er det første man møter en stor statue av Nelson selv. Det er ingen stor by, men felleskapet vet godt hvem byens store helt er. Morsomt er det da å tenke på at Nelson helt frem til godt voksen alder livnærte seg som sukkerplantasje-arbeider, inntil han en dag valgte å bli musiker, for da å selv lage sin første rabeca.

Denne mannen, som selv ikke vet hvor gammel han er (i folkeregistret er han oppført som 86), har deretter med tid etablert seg som Brasils trolig fremste utøver på akkurat dette svært spesielle strengeinstrumentet. Genremessig favner musikken hans baiôes, xotes, marchas og forró pé-de-serra. Blandet opp med Rolf-Eriks særegne saxofonstil, blir resultatet en ny musikalsk stil som krysser grenser mellom genrer og kontinenter.

Tittelsporet er Nelsons eget. Bem-Ti-Vi kan oversettes på minst to forskjellige vis, som fuglearten "kolibri", men også i folkelig tale som "jeg så deg så godt!"

Hør lydsporene Seu Mané og Nem Par Ela på TrAPs souncloud-konto.

30. november på Kulturhuset i Oslo arrangerte vi en hyllestkonsert for Nelson, med slippfest for Bem-Ti-Vi.

Bestill CDen her
.

År:

2015

Kategori:

Musikk, Album

Dato:

30. november

Sted:

Oslo

Produsert av
TrAP
Innspilling
Audun Strype
Mastret av Strype Audio
Cover design
Anders Lea Karlskås
Foto
Marius Fiskum
Relaterte prosjekter