Kunstneriske kortfilmer

TrAP kuraterte et program av tre kortfilmer til Performance Art Oslo (PAO) Festival 11. - 13. november på Deichmanske bibliotek Grünerløkka.

13.10.2016

Vi viste tre verk basert på performance-kunst. De er alle skapt av kunstnere som utfordrer måten vi forholder oss til landegrenser, nasjonal identitet og migrasjon.

It’s all for nothing baserer seg på en performativ utendørs installasjon som fant sted i Brussel, hjertet av Europa, på Place de Monnaie våren 2016. Med 5400 ti-cent mynter danner verket et kart over Schengens yttergrense. Mynter fjernes, legges til og flyttes på av forbipasserende til linjene går i oppløsning. Europas grenser har vært i stadig endring i takt med regionale interesser og konflikter. Dagens diskusjon i Europa om grensekontroll innad i EU har resultert i blant annet Brexit-kampanjen og returavtalen med Tyrkia. It´s all for nothing referer til diskusjonen om selvbestemmelse, økonomiske og politiske interesser og tilskuerne må ta stilling til hvorvidt de skal handle eller å la være. Marie Skeie er basert i Oslo. Hun avsluttet i vår sin master i Kunst og offentlig rom ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Searching for a Peaceful Sky er resultatet av en to uker lang workshop med unge flyktninger i Drammen, og er del av det kunstneriske prosjektet 2+1 av Selda Asal og Özgür Erkök. De undersøker unge menneskers ønsker, drømmer og kamper, og hjelper hver deltaker til å finne sitt rom for å uttrykke seg. Siden starten har kunstprosjektet engasjert ungdom fra Frankrike, Sverige, Danmark, Tyskland, Østerrike, Iran, Aserbajdsjan, Georgia, Armenia og Tyrkia. Selda Asal har studert musikkvitenskap og kunst. Hun er initiativtakeren til the Apartment Project, Istanbul, og Apartment Project Berlin og jobber med kunst som en deltakende prosess. Özgür Erkök uttrykker seg gjennom video, tegning, musikk og performance. Arbeidene hans handler ofte om kjønn, identitet og dagligdagse situasjoner og hendelser. Både Asal og Erkök er fra Tyrkia. De bor og arbeider i Berlin.

Woman Cleaning Final Destination er åttende kapittel i serien Woman Cleaning, der Gitte Sætre vasker steder og objekter som en form for botsøvelse, en måte å rense vår kollektive samvittighet. Å vaske kan være en måte å få kontroll over omgivelsene, og i en kaotisk verden gjør Sætre nettopp dette. Denne performancen ble innspilt på søppelfyllingen i Jakarta, populært kalt Final Destination. Indonesia er verdens nest største bidragsyter til plastavfall i havet, og har et enormt avfallsproblem. Fyllingene kjemper for å håndtere ti-tonns millioner avfall hvert år. Gitte Sætre er basert i Bergen og arbeider i flere disipliner, med dialogbasert kunst, performance, video, foto og lyd.

De tre verkene reflekterer på ulike vis kostnadene av vår globale økonomi, målt i vekten av euro i Marie Skeies arbeid i Brussel og verdien av språk for å uttrykke dine innerste tanker i musikkvideoen med unge flyktninger. Globale miljøødeleggelse veies opp mot kortsiktig profitt i Gitte Sætres arbeid fra Jakarta.

PAO Festival 2016 åpnet 11.11. kl 17:00
Se hele programmet på PAO.

År:

2016

Kategori:

Visuell kunst

Dato:

11. - 13. nov

Sted:

Oslo

Kurator
Brynjar Bjerkem
Produsert av
TrAP
Samarbeidspartner
PAO
Foto
Marie Skeie (2016)