We Do-festivalen 2021

For tredje år på rad arrangeres den polske samtidsfestivalen We Do i Oslo.

24.08.2021

Foto: Piotr Wrega

- Det er 120 000 mennesker med polsk bakgrunn i Norge, likevel gjenspeiles dette knapt i norsk kunst- og kulturliv. Dette prøver vi å gjøre noe med, sier festivalsjef Zaneta Kruszelnicka.

We Do-festivalen finner sted 15.-19. september, og i år vies det ekstra oppmerksomhet til temaene toleranse, likhet og inkludering.

TrAP og We Do-festivalen ønsker å uttrykke sin støtte til mennesker som er ekskludert fra samfunnslivet grunnet sitt kjønn, opprinnelse, seksuelle orientering eller posisjon i samfunnet.

Viktige stemmer

- Gjennom aktivitetene våre ønsker en en inkluderende, åpen og vennlig tilnærming. Vi oppfordrer til å skape og samarbeide og vil at festivalen skal oppleves som et trygt rom, forteller Zaneta.

Til festivalen er flere kvinnelige artister og ledere invitert.

- Vi ser på deres stemmer som ekstremt viktige og verdifulle, sier festivalsjefen.

På festivalen kan man oppleve et utvalg filmer regissert av kvinnelige filmskapere som tar på vanskelige temaer som vold i hjemmet, utvandring og lignende. Blant annet får man se filmer fra Her Docs-festivalen fra Warszawa som har temaer som likestilling, grunnleggende rettigheter, seksualitet, kropp og identitet og stereotypier i oppfatningen av kjønn og sosiale roller.

zaneta
Festivalsjef for Żaneta Kruszelnicka for Contemporary Polish Culture Festival We Do.

Hjertet til festivalen

Oslos innbyggere får mulighet til å samhandle med utøvere fra et ungt og samtidig polsk kulturliv, gjennom en serie aktiviteter i visningsrom og i offentlig rom i danseforestillinger, filmvisninger, en utstilling, konserter, samt verksteder. Sistnevnte er hjertet til festivalen ifølge Zaneta.

- I år har vi veldig lyst til å bringe mennesker nærmere seg selv og sin indre stemme, det håper vi å få til gjennom sangverkstedet vi skal ha. Vi skal også ha verkstedet Dreamagining som vi håper kan utfordre folk til å bruket et språk i bilder og symboler. Også må jeg selvsagt nevne dokumentarfilm-verkstedet vårt, hvor deltakerne får muligheten til å lage en liten film fra start til slutt, som også vil bli vist for et publikum på festivalens siste dag.

Les mer om workshopene her:

Målet er å nå ut til et størst og bredest mulig publikum og å lage en møteplass for skapende og kreative prosesser og internasjonal dialog, for samtidig presentere mindre kjente moderne uttrykk fra polsk kunst og kultur.

- Vi gleder oss masse til å fylle Oslos gater med kreativ polsk energi, som lenge har vært en viktig del av Norges raskt voksende hovedstad, avslutter festivalsjefen.

Les mer om festivalen HER.

Utålmodig? Allerede 4. september kan du få med deg en danseforestilling av Deep Control Collective på Nedre Foss: Trykk her for å komme til event.

Støttet av:
Kulturrådet
Fritt Ord
Polish Tourist Organsation
Den Polske Ambassaden
LOT
Polish Institute Sweden
Clockwork Bemanning