Vincent Meessen: «Just a Movement»

Mangefasettert film om Omar Blondin Diop og en hyllest til Godard.

05.09.2023

Stillbilde fra filmen. © Vincent Meessen

Just a Movement dokumenterer historien til Omar Blondin Diop fra det øyeblikket han som maoist og studentaktivist i Nanterre i Frankrike i 1967 ble foreviget av Jean-Luc Godard i en bi-rolle i hans film La chinoise. Omars aktivisme får ham utvist fra universitetet og han returnerer til Sénégal og tar del i politiske protester mot den sittende presidenten Léopold Senghor og den franske økonomiske innflytelsen i Vest-Afrika. Når Diop blir arrestert for å ha planlagt å kidnappe den franske ambassadøren i 1973, blir han sendt til fangeøya Gorée og så drept.

Filmen lar oss møte folk som arbeidet med Diop for politisk endring og historien fortelles i innsiktsfulle ordelag. Men filmen er mer enn dette. Den adaptere den eksperimentelle formen til Godards La chinoise, som i sin tid var filmskaperens utforsking av den franske politiske studentaktivismen og maoismen i bevegelsens tidlige fase. Vi får se en rekke klipp fra Godards film og fra intervjuer der Godard snakker om filmen. Tidlig i filmen ser vi Godard si at det visuelle mediet representerer også en ideologi som må slutte. Et av hans grep for å frigjøre filmen er å rive ned skillet mellom dokumentar og fiksjon. Godard bruker skuespillere som Juliet Berto og Jean-Pierre Léaud, men trekker inn Omar Blondin Diop som holder en forelesning som seg selv.

Just a movement er laget på eksakt samme måte, og som hos Godard er filmskaperne synlige og hørbare i prosessen. Vi får være med og se filmens deltakere bli instruert og forklart metodikken, før det hele begynner. Hos Godard refererer det kinesiske til politisk innflytelse og Maos røde bok. Meessens Just a movement finner sted i vår tid i et Sénégal hvor den kinesiske innflytelsen er av en helt annen natur, med donasjoner som bygger opp en langsiktig diplomatisk relasjon med underliggende kapitalistiske hensyn. Filmen håndterer dette samspillet på en elegant måte, både med sammenstillingen av to epoker med politisk aktivisme, men også utforskingen av hva filmen kan være. Just a movement er ikke en nyinnspilling av La chinoise per-se, men en Dakar-basert adapsjon og en hyllest til Godards nytenking som filmskaper.

Visningen er en del av filmserien «Tidløs Reise», en nasjonal filmsatsning i samarbeid med Cinematekene i de fire største byene. Serien er kuratert av Hanan Benammar og Brynjar Bjerkem.

Sjekk ditt nærmeste Cinematek for detaljer og billetter:

Oslo

Tromsø

Bergen

Trondheim

I tillegg vises Just a Movement som en del av programmet i Arctic Moving Image & Film Festival i Harstad.

Kategori:

Film

Relaterte prosjekter