Ural Pop

Torgeir Vassvik og hans nye nordiske besetning, Kristiina Ilmonen og Rauno Nieminen, setter samiske og finsk-ugriske toner sammen på nytt, i en ramme av ny og utprøvende folkemusikk. Dyp kunnskap og lekenhet er stikkordene, når disse musikerne møtes for å skape samtidsmusikk av de eldste musikktradisjoner vi har.

02.09.2015

Ural Pop er det klingende navnet for et musikalsk møte initiert av den samiske musikeren Torgeir Vassvik. Sammen med de to finske “nybølge” folkemusikerne Kristiina Ilmonen og Rauno Nieminen og lydmester Audun Strype forsker Vassvik i samiske og finsk-ugriske musikalske røtter. De tre musikerne utforsker og håndterer arkaiske instrumenter og tonevalg, hvor det eldste i denne regionens folkemusikk blir fundament i en konsert med komponert og improvisert musikk.

Torgeir Vassvik er en samisk vokalist og komponist, som kombinerer joik med strupesang, tradisjonelle instrumenter, gitar og naturlyder. Han har gitt ut to album i eget navn, Sáivu (2006) og Sápmi (2009), og er del av kvartetten Global Fever Orchestra og sin egen gruppe VASSVIK. I år var Vassvik var en av hovedartistene ved musikkfestivalen i Rudolstadt, og turnerte med danseren Hallgrim Hansegård og forestillingen “Leahkit”, til strålende internasjonal mottakelse. Vassviks klanguttrykk kjennetegnes av melodiske temaer, rytmesykluser i odde taktarter og et fleksibelt uttrykk som gir rom for improvisasjon. I dette prosjektet har han latt seg inspirere av de eldste opptakene som finnes av joik.

Kristiina Ilmonen er musiker, komponist og forsker med vekt på tradisjonelle blåseinstrumenter og perkusjon. Hun regnes som en av pionerene innenfor den finske samtidige folkemusikkbevegelsen og har ofte vært del i kunstneriske prosjekter som har utforsket det arkaiske finske og den finsk-ugriske musikkarven. Hun har komponert musikk for samtidsdans, teater og film, og har turnert over hele verden med gruppene Ottopasuuna, Suomussalmiryhmä, Utua, The Helsinki Koto Ensemble og Suunta.

Rauno Nieminen er en finsk multi-instrumentalist, instrumentbygger og musikkforsker. Han spiller kantele, jouhikko, lyre og en rekke andre instrumenter. En lang musikkarriere startet i gruppen Primitiivisen Musiikin Orkestri Primo, med plateutgivelse i 1984. Hans siste plate er Ontrei med Timo Väänänen (2014).

Audun Strype er utøvende lydtekniker, og hans arbeid går tilbake til 80-tallets kunstrockscene i Oslo. Han har arbeidet med konserter, samt mikset og produsert plater med musikere som 3rd and the Mortal, Andrej Nebb, Agnes Buen Garnås, Bel Canto, 120 Days, Nils Økland, Maja Ratkje, Arve Henriksen og Karl Seglem, for å nevne noen.

Konserter:
4/11 2015 Uhørt 20:00, Oslo.
6/11 2015 Hilmarfestivalen: Vårt Hjem 20:30, Steinkjer.
7/11 2015 TransFOLK: Antikvariatet 20:00, Trondheim.
4/11 2016 Etnosoi 19:00, Helsinki, Finland

År:

2016

Kategori:

Musikk

Dato:

4. november

Sted:

Helsinki

Produsert av
TrAP
Samarbeidspartnere
Hilmarfestivalen
TransFOLK