The Two Leaders I Know

I et samarbeid med Nationaltheateret, presenterer vi forestillingen med Daves Guzha fra Rooftop i Zimbabwe. Stykket er både et politisk og personlig arbeid, om håp og stillstand i Guzhas hjemland.

20.03.2015

The Two Leaders I Know er historien om Daves Guzhas liv under den delte styresmakten til Ian Smith og Robert Mugabe; de to lederne i Zimbabwe som har regjert i hans tid. Denne epoken begynner når Daves er 9 år gammel, gjennom årene med Zimbabwes frigjøringskrig til et fredfylt Zimbabwe etter uavhengigheten fra britisk styre, fremdeles holdt nede av sanksjonene, matvaremangelen, priskontroller og til slutt til det Zimbabwe vi alle har lært å kjenne.

En-mannsshowet tar utgangspunkt i hovedpersonens 40-årsdagsfeiring. Det tar publikum med seg i mimringen om hans barndom og oppvekst i Zimbabwe. Hovedpersonen forteller historien om sitt hjemland som har etterlatt ham forvirret. Hva kunne hans land ha blitt? Om han håper på en bedre framtid, hva vil den bringe med seg med bare halve livet igjen å leve? Tør han i det hele tatt håpe på fred eller er det like greit å gå i graven med det som hans land har tilgodesett ham med?

Daves Guzha er en uredd skuespiller, regissør og produsent. Han driver teaterselskapet Rooftop Productions i Harare, og har vist teater i både Zimbabwe og resten av verden til tross for sterke sanksjoner fra egen regjering. The Two Leaders I Know ble vist i Edinburgh Theatre Festival i august og ble mottatt med stående applaus fra teaterkritikere og publikum.

Rooftop Promotions ble stiftet av Daves Guzha i 1986. Han var da en 19 år gammel skuespiller, nylig flyttet fra landsbygda til storbyen. Guzhas visjon som innovatør på den afrikanske teaterscenen har siden gjort Rooftop Promotions til en anerkjent plattform for sosialt, økonomisk og politisk engasjement, gjennom provokative kunstneriske uttrykk. Rooftop ønsker å reflektere hvordan samfunnet responderer på sosiale og politiske konflikter og rettighetsbrudd, med en tro på at kunst kan påvirke samfunnet, på tross av strenge lover som regulerer kritiske ytringer i Zimbabwe.

Vi har også tidligere samarbeidet med Rooftop og Nasjonalteatret, under den politiske satire-forestillingen Super Patriots and Morons i 2008.

Two leaders I Know ble spilt i Malersalen, Nationaltheatret, 8. og 9. oktober kl. 19.30. Medvirkende var skuespiller Daves Guzha, regissør Cont Mhlanga, produksjonsrådgiver Helge Skoog og forfattere Stephen Chifunyise og Raisedon Baya.

År:

2009

Kategori:

Scenekunst

Dato:

8.-9. oktober 2009

Sted:

Oslo