Status Quo

I forbindelse med 20-års jubileet for TrAPs arbeid, skaper Monica N. Ifejilika en serie videosamtaler, som gir en underholdende og informativ oversikt over utviklingen i norsk kulturliv de siste 20 årene. Se andre episode 26. november kl 12.00.

24.08.2018

Episode 1: Legendenes rundbord ble lansert 20. september, med Cliff Moustache, Malika Makouf Rasmussen, Khalid Salimi og Miloud Guiderk. Samtalene skal, både med granskende blikk og med oppløftende intensjoner, sette fokus på utviklingen som har skjedd siden internasjonale kunstnere på alvor begynte å ta plass på den norske kunstscenen.


"Som nordmann og artist med minoritetsbakgrunn savner jeg foraer hvor «vi» kan snakke oss i mellom. Hvor majoritetsperspektivet er mindre viktig, og hvor drømmer og visjoner for et fremtidig inkluderende kulturnorge kan diskuteres fritt. Det er snart 50 år siden innvandringen til Norge begynte for alvor, og nye generasjoner mørke og lysebrune nordmenn vokser opp med andre forutsetninger og nye forventninger, men hvor mye har egentlig endret seg?

Cliff Moustache, Malika Makouf Rasmussen, Khalid Salimi og Miloud Guiderk har alle hatt stor påvirkning på min karriere - ikke nødvendigvis fordi de har ment så mye om kunsten jeg har laget, men fordi de har skapt kreativt rom og annerledestenkende scener, hvor jeg og mine kollegaer har fått boltre oss gode. De er menneskene bak våre institusjoner og jeg lurer på hva de drømmer om nå? Hvordan ser fremtiden ut for pionerene innen det flerkulturelle kulturnorge?"

Monica N. Ifejilika

Episode 2: Dronningens rundbord
Andre episode lanseres 26. november, med tittel "Dronningenes rundbord". I 2018 snakker scenekunstnere med minoritetsbakgrunn fremdeles om mangelen på gode, ikke-stereotypiske roller. Etter 20 år med kamp for endring, har mange trukket seg ut av racet, andre har startet egne scenekunstprosjekter for å skape sjansene de selv aldri fikk, og flere av dem som fremdeles er aktive, skaper og jobber i egne prosjekter utenfor institusjonene - på det frie feltet. Hva skjedde med endringene vi ble lovet på 90- og 2000-tallet? Hvorfor er det vanskelig for norske film- og TV-serieskapere å se for seg svarte kropper i hovedrollene? Og hva gjør flere tiår med kamp for anerkjennelse med motivasjonen og skaperkraften til en kunstner?

Paneldeltakerne representerer flere generasjoner med scenekunstnere i Norge. Hver av dem har jobbet både innenfor og utenfor kulturinstitusjonene, og kjemper fremdeles, på hver deres måte, for mangfoldet og for kunstnerisk bredde på norske scener, skjermer og lerret.

Her møter du Shanti Brahmachari, kunstnerisk leder for TekstLab, med bakgrunn som regissør, dramaturg og produsent for scenekunst, Hannah Wozene Kvam, artist, skribent og slampoet, og kulturrådgiver i Akershus fylkeskommune, og Camara Lundestad Joof, dramatiker, musiker, scenekunstner og forfatter av boka "Eg snakkar om det heile tida".

År:

2018

Dato:

26. november

Produsert av
TrAP
Prosjektleder
Monica N. Ifejilika