Photophobia

Mange kjenner Apichatpong Weerasethakul best som filmregissør, men når han besøkte Norge for første gang var det med en sin første store soloutstilling. Vi ville ta med filmpublikummet inn i galleriet, og kunstelskerne over i kinosalen.

05.11.2014

Photophobia, som betyr en tilstand av ekstrem lysømfintlighet, byr på en vandring i kunstnerens indre landskap, en drømmeaktig opplevelse i en skygge- og åndeverden hvor hverdag blander seg med illusjon og minner. Weerasethakul henter mye inspirasjon fra det nordøstlige Thailand, hvor han vokste opp. Spesielt fascineres han av den thailandske måten å forholde seg til det overnaturlige, og vil at publikum skal spørre seg hva som er drøm og virkelighet.

I utstillingen finner vi videoarbeider, storyboards, skisser og foto, samt tittelarbeidet av fire foto-etsinger gjort spesielt for denne utstillingen. Kunstneren har også invitert tegneserieskaperne Chris Ware, Freddy Nadolny og Daen Sudsakhon til å bidra med arbeider.

Weerasethakul utforsker og overskrider grensene mellom spillefilm og kunstfilm, og liker å utfordre sitt publikum. Mest kjent er han for spillefilmen Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, gullpalme-vinner under filmfestivalen i Cannes i 2010. Over de siste 15 årene har han også laget en lang rekke installasjoner, video og fotoarbeider for anerkjente gallerier verden over, og har blant annet stilt ut ved dOKUMENTA (13) i Kassel og Sharjah-biennalen (2013). Weerasethakul besøkte Oslo i forberedende fase for en ny spillefilm, og er aktuell med soloutstillinger både i Mexico City og London i 2014.

Parallelt med utstillingen var Weerasethakul årets æresgjest ved Film fra Sør, som viste en mini-retrospektiv serie av utvalgte kortfilmer og spillefilmer under festivalen 10.-20. oktober. Samarbeidet ga bred synlighet rundt utstillingen, spesielt i filmmiljøet. Aktiviteter som filmvisning etterfulgt av omvisning i museet ga mulighet til å trekke publikum ut av kinosalen og inn i utstillingen, og på denne måten gjøre Weerasethakuls kunst kjent for et nytt publikum.

Boka Photophobia ble lansert 4. oktober 2013 med TrAP som utgiver. Boka er allerede utsolgt i Norge, men er i distribusjon i USA gjennom Artbooks. Photophobia forsøker å fange kunstnerens kreative prosess i arbeidet med flere utstillinger og i startfasen av sin neste spillefilm. Redaktør Brynjar Bjerkem skriver i introduksjonen til boka:


"Designer João Doria has crafted a book based on his impressions of Apichatpong's tensions between the manifest and the hidden, the real and the dreamlike, the seen and the remembered, exploring also Apichatpong's use of light as a narrative element."

Brynjar Bjerkem

redaktør


Sideprogram under Weerasethakuls besøk i Oslo


Foto: A. Weerasethakul og Gisle Bjørneby
Intervju: Yngvild Sve Flikke for Nasjonalgalleriet, NRK

År:

2013

Kategori:

Visuell kunst

Dato:

10. okt—15. des

Sted:

Oslo

Produsert av
TrAP
Co-produsent
Stenersenmuseet
Støttet av
Norsk Kulturråd
Fritt Ord
Oslo Kommune
Akershus Fylkeskommune
Norad