Dialogmøte: Omstart!

Hva ønsker det flerkulturelle feltet å se i den nye kulturmeldingen som skrives i år? Og hvem skal kulturen være til for i fremtiden? Dette var tema for årets dialogmøte. Les TrAPs kulturmelding her, og se video fra programmet.

12.02.2018

Les TrAPs kulturmelding her.

Kunst og kultur kan bringe oss nærmere hverandre, men det kan også skape skiller. På et ubevisst nivå sitter mange med en følelse av at kulturtilbudet "ikke er for meg".


Det er et demokratisk problem når kulturen bidrar til å forsterke avstanden mange har til en elite, til det norske, eller en kombinasjon av de to. Hva kan en kulturmelding gjøre for å korte ned denne avstanden? Og hva skal til for at nye og historiske minoritetsgrupper blir en naturlig del av det norske kulturlivet? Vi spurte utøverne.


Program
13.00 Presentasjon av TrAPs kulturmelding ved Hilde Maisey.
13.10 Hvilke tiltak trenger vi? Vi spør filmprodusent Khalid Maimouni og poet og billedkunstner Synnøve Persen. Teaterkunstner Pia Maria Roll skulle også delta men måtte avlyse.
14:20 Foredrag ved Tonya Nelson, Head of Museums and Collections, UCL Museums, London.
Hvilken kunnskapsutvikling trenger vi for å skape et kulturliv for fremtiden? Hvordan kan kulturbransjen utfordre oss selv? Nelson forteller om erfaringene de har gjort seg i Storbritannia, og hvordan de arbeider med dette i årene som kommer. Hvordan kan vi anvende disse erfaringene i en norsk kontekst?
15:40 Dara Goldar fra initiativet Unge Holmlianere utfordrer statssekretær i Kulturdepartementet Frida Blomgren.
Tonya Nelsons foredrag var på engelsk. Resten av programmet foregikk på norsk.
Møtet ledes av Namra Saleem.


Om deltakerne

Hilde Maisey er daglig leder i TrAP, og har skrevet TrAPs alternative kulturmelding.

Namra Saleem er tidligere journalist, musiker og forfatter. Hun har tidligere jobbet som programleder i NRK. I 2016 ga hun ut debutromanen «I morgen vi ler». Saleem er kulturansvarlig på Agenda X, ungdomstilbudet tilknyttet Antirasistisk Senter.

Khalid Maimouni er filmprodusent og en av grunnleggerne bak det nyetablerte produksjonsselskapet The End. Han var produsent for 2017s norske filmsuksess, Fluefangeren, nominert til Nordisk Råds filmpris. Filmen fikk Amandaprisen for beste regi og den norske fredsfilmprisen på filmfestivalen i Tromsø.

Pia Maria Roll er en norsk teaterkunstner, bosatt i Oslo. Hun har vært aktiv som skuespiller, regissør, dramaturg og manusforfatter. Blant hennes mest kjente oppsettinger er The Street Scene (2008), Over evne III (2010), Ship O'hoi (2012) og Ses i min nästa pjäs (2015). Roll måtte dessverre avlyse deltakelsen.

Synnøve Persen er en norsk samisk forfatter og kunstner, fra Porsanger i Finnmark. Persen har gitt ut flere diktsamlinger og har blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris flere ganger. Hun har vært sentral i ledelsen og organiseringen av det samiske kunstlivet gjennom 40 år, og har spilt en sentral rolle i oppbyggingen av Samisk Kunstnersenter og Samiske Kunstneres Forbund. Persen har hatt flere separatutstillinger, utsmykningsoppdrag og er innkjøpt i flere samlinger. I fjor tok hun del i den prestisjetunge kunstfestivalen Documenta 14.

Tonya Nelson er leder for museer og samlinger ved UCL, University College London, og har ansvar for universitetets fire offentlige museer og en samling av over 300 000 kunstverk og gjenstander. Nelson har hatt ulike lederroller museumsektoren i over 10 år, både i Storbritannia og USA, og var nylig rådgiver når den britiske kulturmeldingen skulle skrives. Hun har hatt en rekke styreverv, og er styreleder for The Bomb Factory Art Foundation og britiske ICOM. Nelson er spesielt interessert i kunst som katalysator for sosial endring og økt mangfold i kunstorganisasjoner. Hun er også skribent og blogger.

Dara Goldar er en av grunnleggerne bak foreningen Unge Holmlianere og SV-politiker. Han er en Holmlia-patriot som brenner for gode oppvekstmiljø.

Frida Blomgren er statssekretær i Kulturdepartementet. Blomgren ble utnevnt til statssekretær for kulturminister Trine Skei Grande i februar 2018.

År:

2018

Kategori:

Seminar

Dato:

26. april

Sted:

Oslo

Produsent
TrAP