Mohamed Soueid: «Cinema Fouad»

I Cinema Fouad følger vi Khaled El Kurdis reise fra soldat til magedanserinne i et forsøk på å samle inn penger til sin kjønnsbytteoperasjon.

18.11.2022

Stillbilde fra filmen. © Mohamed Soueid

Regissør Mohamed Soueid følger den syriske transkvinnen og magedanseren Khaled El Kurdi i Beirut. El Kurdi forteller om oppveksten og familien i Aleppo, og om reisen til Beirut via Damaskus for å gjennomføre kjønnsskifteoperasjon for endelig å få bli en kvinne. Men hun bærer også på en sorg, som blant annet ledet henne til å bli frontsoldat for det islamistiske partiet og militærorganisasjonen Hizbollah.

Cinema Fouad er laget med enkle verktøy som er både håndholdt og rufsete. I kraft av hva filmen har å fortelle og hvor den kommer fra, fremstår den allikevel som en moderne klassiker blant utvalget filmer som nærmer seg og utforsker flytende kjønnsroller.

Mohamed Soueid er en libanesisk forfatter, regissør og filmprodusent. Han har gjort en rekke filmer og er i dag leder for dokumentaravdelingen ved Al Arabiya News Channel. Hans seneste film er The insomnia of a serial dreamer, som hadde premiere i 2020.

Denne visningen er en del av filmserien THE VOICE YOU CAN'T HEAR/DEN STEMMEN DU VIL IKKE HØRE, et samarbeid mellom Nasjonalmuseet og Transcultural Arts Production (TrAP), i forbindelse med Skeivt kulturår.

Kategori:

Film

Relaterte prosjekter