Light of the City

I desember inntok vi Bratislavas gamle markedshall med prosjekter av de to kunstnerne Martin Slaatto og Michel Pavlou. Intervensjonene deres forbinder nordisk lys med folk på vandring.

13.10.2016

Førjulsmarkedet i Bratislava har fått navnet The Light of the City. Initiativtakerne er vår slovakiske samarbeidspartner, Punkt. De arbeider med prosjekter innen design, arkitektur og visuell kunst, og er hjernen bak PechaKucha Night Bratislava, Bratislava Design Week og The Good Market (Dobrý trh). Med en god blanding av frukt, grønnsaker, lokale matvarer og samtidskunst, teater, konserter og debatter, har markedet klart å skape nytt liv i byens glemte områder. Markedet arrangeres årlig på tre ulike steder i byen, og bidrar til å styrke de gode kreftene i det lokale nabolaget. På førjulsmarkedet i 2016 arbeidet norske kunstnere side om side med de slovakiske kunstnerne Andráš Csefálvay og Kristián Németh, med lys som tema.

Lys har til evig tid vært menneskers vis å kontrollere våre omgivelser. Sollyset fortrenger onde krefter, men finnes det et mørkt lys, et nattens lys, som vi hverken kan kontrollere eller utnytte? På en skyfri vinternatt i det nordligste Europa kan nordlyset flamme i slør av farger over himmelen. Det er et forførende syn, og en opplevelse stadig flere oppsøker i Nord-Norge vinterstid. Med varierende hell, siden nordlyset aldri lar seg kontrollere, og sjelden lar seg forutse. Nå vet vi at lyset kommer av solvind, elektromagnetiske partikler som avgir energi, men mange har vokst opp med eldre fortellinger, som beskrivelsen av Åsgaardsreia, eller Joulogadze på samisk, og de tyske fortellingene die Wütende Heer og die Wilde Jagd. Ved juletider kunne en se et folkeferd vandre over nordhimmelen, av krigere, gjenferd og underjordiske. Og hadde du ikke forberedt deg godt til midtvinter tok de deg med. Vi kan bare forestille oss skrekken for å få øye på dette følget i det flammende nordlyset. Utysker skal en passe seg for, men også for vandrende folk, synes fortellingen å si oss. I to intervensjoner i Bratislava lot vi oss inspirere av disse fortellingene.

Martin Slaattos arbeid spredde seg ut over hele markedsområdet, i en performance improvisert av slovakiske frivillige, basert på konseptet Transporteringdans. Stikkordene er migrasjon, bevegelse, paradis og velstand – og kommer fra et ønske om å være sammen, leve sammen, krangle sammen. Slaatto er født i Norge og er utdannet danser og skuespiller fra London og Oslo. Han har lang erfaring som utøvende kunstner og bruker ofte arenaer utendørs. Prosjektene hans befinner seg i brytningen mellom dans, teater, performance og installasjon.

Michel Pavlou presenterte en serie videoinstallasjoner spredt ut over markedet. Pavlous arbeider tar utgangspunkt i lysintensitet, arkitektur og menneskers plass i byrommet. Bildene preges av lys og rytme, og samhandler med markedets egenart og flyt. Pavlou er født i Hellas og har studert økonomi og visuell kunst i Strasbourg og Nancy. Han arbeider fra flere land, blant annet Norge. Over de siste ti årene har arbeidene hans utforsket forholdet mellom fiksjon og det dokumentariske, mellom det virtuelle og det faktiske, gjennom bilder.

År:

2016

Kategori:

Visuell kunst

Dato:

17.-18. des

Sted:

Bratislava

Kurator
Brynjar Bjerkem
Produsent
Punkt
Co-produsent
TrAP
Finansiering
EØS parterskapsprosjekt
Foto
Michel Pavlou (video still)