Heri Dono: Interrogation - FreeDOM

Heri Dono er del av en ny generasjon kunstnere som utfordrer det vestlige hegemoniet i samtidskunsten. Vi presenterte han for første gang i Oslo.

24.04.2015

Heri Dono (f.1960) er en av Indonesias mest betydningsfulle samtidskunstnere. Han er representert i museer og samlinger over hele verden og har blant annet deltatt ved biennalene i Venezia, Sao Paulo, Havanna, Shanghai og Sydney. Han er et av de viktigste navnene forbundet med begrepet ny internasjonal kunst; en ny generasjon artister som utfordrer det vestlige hegemoniet i samtidskunsten. Kunstneren var selv til stede under åpningen, som ble åpnet av stortingsrepresentant Ågot Valle.

I Oslo presenterte han de to multimedia installasjonene Interrogation og FreeDOM. Det er nettopp installasjonene som mer enn noe annet har gitt ham internasjonalt renommé. Tilskueren møtte maleri, lyd, video og skulptur, som reflekterte elementer i dialogen mellom det rurale og det urbane, mellom det tradisjonelle og det moderne – med klare politiske budskap.

Tematisk gjør han bruk av det tilsynelatende lettvinte og humørfylte for å kommentere både samfunnsliv og politikk. Til tross for at verkene hans gir inntrykk av å ha romantiske motiv eller å være fra provinsen og folkekunsten, inneholder de sylskarpe kritiske budskap. På denne måten er kunsten svært relevant for det postkoloniale Indonesia – og relasjonene til omverdenen. Se hans CV her (2006).

”Basically the issues to be tackled by art are not aesthetic questions taken as art itself, but rather questions outside art that do not have any relationship with art ... Art is always about human values and, necessarily, culture. So, human issues remain the responsibility of each individual artist.”

Heri Dono

År:

2006

Kategori:

Visuell kunst

Dato:

7. jan - 23. apr

Sted:

Oslo

Produsert av
Du Store Verden! (TrAP)
Stiftelsen 3,14
Oslo Museum, IKM
Støttet av
Norsk kulturråd
Oslo Kommune
Norad