Hassany og Diven

Hassany og Diven er en forestilling basert på folkefortelling og mytologi i Iran og i naboland som Afghanistan, Azerbadjan og Kurdistan, skrevet av den iranske forfatteren Elyas Poorgholam, som selv har regien.

06.03.2015

Handlingen i Hassany og Diven knyttes til feiringen av Nårooz, den iranske nyttårsfeiringen som faller sammen med vårt eget vårjevndøgn. Poorgholams eventyr forteller om onkel Nårooz og Hagi Firooz, som er vårens budbringer og varsler at om én uke kommer onkel Nårooz og sprer glede og håp blant menneskene. Nårooz representerer lyset som er på vei tilbake, kreftene som fordriver mørketiden. Men i denne fortellingen har det svarte trollet Diven tatt Nårooz til fange. Vårens budbringer og våren selv kommer ikke. Men barna gleder seg og klarer med lys og dans å befri onkel Nårooz og slik bringe lyset, gleden og tryggheten tilbake.

Rollebesetning består av Ella Gyri Groven (som spiller Mørke skyer og Hassanys mor), Nima Hajiri (Hagi Firooz), Helga Meisingset (Kalde Vind og Narges mor), Mohammad Mirzadeh (Hassany), Najmadin Mostefapoor (Diven) Nasrin Khosrevi (Narges og Sol) og Reza Saki (Onkel Nårooz). Scenografi av Celile Güzelce. Musikken var komponert av Sayed Dibaj, og fremført av Said Dibaj, Tov Ramstad og Mats Monstad.

Forestillingen ble opprinnelig produsert i 2008. Forestillingens målgruppe er familier og barn fra 6-10 år. Historien er publisert i boken «Godnatt - Fortellinger fra vide verden», utgitt på Kulturbro forlag i 1999.

"Teksten snakker om jorden vår. Om miljøet. Vi skal ha en lys og grønn jord for alle. Barn er mot krig og er for fred og ro. Barn i norske skole blir kjent med andres kultur, nytt år og tradisjoner rundt dette"

Elyas Poorgholam


Forestillinger 2010
20. mars, 14:00, Deichmanske bibliotek avd. Furuset (gratis inngang)
15. mai, 15:00, MS Innvik / Nordic Black Theatre, Langkaia, Bjørvika (inngang kr 50,-)

Forestillinger 2008 under festivalen TWIST 08
6. november kl. 18.00, Det Åpne Teater (kr 50,- / 75,-)
7. november kl. 18.00, Det Åpne Teater (kr 50,- / 75,-)


Foto: Mårten Bjørklund og Bjørn Isaksen

År:

2008

Kategori:

Scenekunst

Dato:

6.-7. november 2008 -15. mai 2010

Sted:

Oslo

Regi og manus
Elyas Poorgholam
Produsert av
Du Store Verden!
Samarbeidspartnere
MS Innvik
Nordic Black Theatre
Deichmanske bibliotek avd. Furuset
TWIST 08
Støttet av
Norsk kulturråd
Oslo Kommune
Akershus Fylkeskommune
Norad