Filmprogram: All Borders are Temporary

Programmet inneholder fire filmer som alle ser mot verdensrommet, samtidig som de er knyttet til sosiale og politiske konflikter på jorden.

09.02.2018

Dette programmet tok utgangspunkt i vårt halvårstema – Alle grenser er midlertidige. Filmene handler om å ha en drøm, og hindringene man må krysse for å oppfylle den. Drømmen om en bedre fremtid er noe vi alle deler, ikke noe som kan eies av de få.

The Lebanese Rocket Society forteller historien om et rakett-prosjekt fra 60-tallet, utviklet ved et universitet i Beirut. Når de skal starte test-flyvninger blir forskerne uventet dratt inn i regional sikkerhetspolitikk. De libanesiske kunstnerne og filmskaperne Joana Hadjithomas og Khalil Joreige har gjort grundig research og skapt en fengslende gjengivelse av et prosjekt som har havnet i glemselen, og menneskene som sto bak.

I The International Space Orchestra invaderer kunstner og filmskaper Dr. Nelly Ben Hayoun NASA Ames Research Center i California, der hun vil ha de ansatte til å danne et orkester for å fremføre hennes "space opera". Musikkstykket Ground Control: an opera in space er skrevet for å følge Apollo 11 sin ferd mot månen i 1969.

Nostalgia for the light tar oss 4000 meter over havet, til verdens største rom-observatorium, i Atacama-ørkenen i Chile. Skjult i landskapet utenfor finner vi restene av en av Pinochets fangeleirer, bygget i samme tidsperiode. I dag, 40 år senere, leter slektninger fortsatt etter spor av sine savnede i ørkensanden. Regissør Patricio Guzmán har skapt en poetisk film om hvordan vi mennesker søker etter vår egen fortid i stjerner og sand.

I 2016 falt et meteorregn over det sørøstlige Tyrkia. I filmen Meteors setter filmskaper Gürcan Keltek det spektakulære fyrverkeriet av lys og drønn opp mot hverdagslivet en region herjet av krig og uro. Meteorene faller over kurdiske landsbyer som allerede har merker etter tyrkiske bomber. Meteors og Nostalgia for the light tar begge tak i menneskehetens ødeleggelser, og ser mot himmelen for tegn på en bedre framtid.

Trondheim
3.-4. og 8. april, Meta.Morf, Cinemateket Trondheim

Oslo
8. og 10. april, Cinemateket Oslo
8. april kl 18 kunne man møte to filmskapere utenom det vanlige, da Nelly Ben Hayoun og Khalil Joreige kom til Cinemateket i Oslo for å snakke om sine filmer, i samtale med kunstner Hanan Benammar.

Tromsø
16. og 17. april, Verdensteatret Tromsø
The Lebanese Rocket Society og The International Space Orchestra. Med innledning av Steinar Thorvaldsen, professor i informasjonsvitenskap ved UiT og medlem av Tromsø astronomiforening, før visningen 17. april.

År:

2018

Kategori:

Film

Dato:

3.-17. april

Sted:

Trondheim, Oslo, Tromsø

Produsert av
TrAP
Filmkurator
Brynjar Bjerkem
I samarbeid med
Meta.Morf
RAKE visningsrom
Cinemateket Trondheim
Cinemateket Oslo
Verdensteatret og Tromsø Kommune
Støttet av
Norsk filminstitutt