False Belief

TrAP, Kunstnernes Hus Kino og Henie Onstad Kunstsenter inviterer til førpremiere på kunstner og filmskaper Lene Bergs ferske film False Belief.

10.02.2019

Lene Bergs ferske film er en historie om et par som vikles inn i gentrifiseringen av et nabolag i Harlem, der de opprinnelige beboerne er i ferd med å skvises ut. Etter å ha avgitt forklaring til politiet om at han blir trakassert av en nabo, blir filmens forteller arrestert. Men for hva? Dette blir starten på en farlig reise der hans tro på rettssystemet gjør ham til et gissel i hendene på institusjoner han trodde skulle forsvare ham. Med hjelp av åpenhjertig fortelling, akkompagnert av et rikt visuelt materiale bestående av bevegelige bilder og stillbilder, collager og pappfigurer, rettsdokumenter og Bergs egne ord og observasjoner, forsøker filmen på en leken måte å skape mening i et absurd hendelsesforløp - et forløp som etterhvert får svært alvorlige konsekvenser. Ved å granske noe som først virker som en liten og isolert sak, avdekker False Belief et mye større bilde av et samfunn der politi og påtalemyndigheter fungerer som politiske og økonomiske våpen.

I filmen utvikler Berg sine idéer om film i utvidet betydning der ulike teknikker og media sammen med bevegelige bilder bygger en historie som ikke bare utfordrer filmmediet selv, men også vante forestillinger om rase og normalitet, om offer og overgriper, om dissens og objektivitet. Dette er den første norske filmen som har fått verdenspremiere i programmet Forum Expanded ved Filmfestivalen i Berlin.

Vi har invitert advokat og forfatter Jon Wessel-Aas, fotojournalist Ric Francis og forsker og litteraturviter Louisa Olufsen Layne til å gi hver sin respons på filmen i etterkant av visningen.

Louisa Olufsen Layne er forsker og litteraturviter med doktorgrad i engelsk litteratur fra Universitetet i Oxford. I sin forskning er hun særlig opptatt av hvordan karibiske, svarte britiske og afro-amerikanske forfattere har diskutert og eksperimentert med forholdet mellom estetikk og politikk fra 1960 til i dag.

Ric Francis er en uavhengig fotojournalist som har bodd utenfor hjemlandet sitt (U.S.A.) siden februar 2009; i Peru, Kenya, Uganda, Rwanda og Norge. Han er engasjert i å skape en visuell logg som forteller om robusthet, normalitet, fremmedgjøring og den uretten som karakteriserer livet til mennesker som er svertet til å representere den Andre.

Jon Wessel-Aas er advokat med møterett i Høyesterett, og er partner i Advokatfirmaet Lund & Co. Han har jobbet særlig med ytringsfrihet, personvern og opphavsrett. Han har prosedert mange saker om dette i domstolene, og er også forfatter av en flere bøker og bokbidrag på sine fagfelt.

År:

2019

Kategori:

Film

Dato:

27/2, kl. 18:00

Sted:

Oslo