Filmprogram: Å våge å leve — En samtale om frihet, vandring og kjærlighet

Migrasjon har alltid eksistert og danner grunnlaget for alle samfunn. Denne høsten inviterer vi publikum til å utforske kjernespørsmål rundt migrasjon og eksil i en historisk kontekst, gjennom fire filmer.

13.08.2018

I høstens filmprogram har Hanan Benammar og Brynjar Bjerkem valgt ut de fire filmene Global Family, The Blessed, Poisonous Roses og Valley of Saints. De vises i Tromsø, Oslo og Trondheim. I Oslo fikk vi besøk av regissørene av Global Family. Se opptak fra samtalen mellom Warsan Ismail og Melanie Andernach og Andreas Köhler, ledet av Hanan Benammar.

Global Family (2018)
Shaash-familien er blitt spredt over hele verden, som en følge av borgerkrigen i Somalia. Nå ønsker den eldste, 88 år gamle Imra, å forlate sitt eksil i Etiopia. Men hvor skal hun dra? Og hvor kan hun få opphold? Familien prøver å stille opp for hverandre, selv om en hel verden skiller dem. For første gang siden oppbruddet må hele slekten av tre generasjoner komme sammen for å løse denne floken og finne et nytt hjem til bestemoren. En innsiktsfull dokumentar av de tyske regissørene Melanie Andernach og Andreas Köhler. Global Family vises i samarbeid med Oslo Dokumentarkino.

The Blessed (2017)
Regissør Sofia Djamas første spillefilm foregår i den algeriske hovedstaden Alger, noen år etter borgerkrigen som endte i 2005. Amal og Samir gjør seg klare til å feire sin tjuende bryllupsdag, mens de diskuterer livet i Algerie: Amal snakker om tapte illusjoner og grunner til å forlate landet, og Samir om viktigheten av å bli. Samtidig vandrer sønnen Fahim og vennene hans rundt i Algers mørke gater, hvor svart humor og hasj hjelper dem å holde rastløsheten i sjakk. Filmen ble belønnet med tre priser ved filmfestivalen i Venezia 2017.

Poisonous Roses (2018)
Poisonous Roses er en mørk, vakker og poetisk film av regissør Ahmed Fawzi Saleh. Filmen foregår i et fattig nabolag i Kairo, der hverdagslivet er preget av stanken og den konstante rytmen fra verkstedene som garver skinn. Lyden av roterende tørketromler som knuser dyrehud og strømmen av giftig avløpsvann former livene til søskenparet Tehaya og Saqr. Taheya klamrer seg desperat til broren, men alt han drømmer om er å unnslippe til Europa.

Valley of Saints (2012)
Den unge båtføreren Gulzar vil rømme fra krig og fattigdom i Kashmir, sammen med sin barndomsvenn. Men en militær unntakstilstand hindrer dem fra å komme over grensen. Mens de venter møter de en ung forsker, villig til å bryte portforbudet for å ta vannprøver av den sterkt forurensede innsjøen. Da Gulzar faller for henne truer rivalisering og sjalusi både fluktplanene og vennskapet. Filmen foregår i landsbyene ved de tindrende vakre innsjøene i Kashmir. Regissør Musa Syeed blander dokumentar og fiksjon for å gi oss innblikk i et unikt samfunn som står i fare for å forsvinne.


Verdensteatret Tromsø
8. oktober 19.00: Global Family
9. oktober 18.00: The Blessed
Billetter: 85-110 kr

Cinemateket Oslo
23. oktober 18.00: Global Family. Samtale med regissørene før filmen!
23. oktober 20.30: Valley of Saints
24. oktober 18.00: The Blessed
24. oktober 20.00: Poisonous Roses
Billetter: 80 kr

Cinemateket Trondheim
27. oktober 15.00: The Blessed
27. oktober 17.30: Poisonous Roses
30. oktober 18.00: Global Family
30. oktober 20.00: Valley of Saints
Billetter: 60 kr

År:

2018

Kategori:

Film

Dato:

Oktober

Sted:

Tromsø, Oslo, Trondheim

Filmkurator
Hanan Benammar
Brynjar Bjerken
Produsent
TrAP
Samarbeidspartnere
Verdensteatret i Tromsø
Cinemateket i Oslo
Cinemateket i Trondheim
Trondheim Open
Støtttet av
Norsk filminstitutt
Film stills
Global Family (2018)
The Blessed (2017)
Poisonous Roses (2018)
Valley of Saints (2012)