ACT II: Breaking the ice av Regina José Galindo

ACT er et samarbeid mellom Oslo Kunstforening, Du store verden!, Stiftelsen 3,14 og kurator Pia Torgersen.

09.04.2015

Regina José Galindo er født i Guatemala 1974 og er autodidakt kunstner og poet. I 2005 mottok hun Leo de Oro (Gulløven) på Veneziabiennalen, for beste unge kunstner. José Galindo regnes som en av de mest kontroversielle performancekunstnerne i dag. Hun bruker sin egen kropp for å konstruere den guatemalanske virkeligheten, som er langt fra den nordiske normen. Et eksempel er performancen "Hvordan oppleves det å være guatemalansk?" hvor José Galindo kontinuerlig injiserte valium i egen kropp. Lignende verk er "Himenoplastia" der hun prøver å gjenopprette sin egen jomfruhinne ved et kirurgisk inngrep, noe mange kvinner gjennomgår. For José Galindo var det et poeng å gjennomføre inngrepet uten anestesi. Denne performancen og verket "Who can erase the traces?" fra 2003 er José Galindos mest anerkjente verk. I sistnevnte vandrer hun gjennom Guatemala City barføtt, kledd i en sort kjole, og i hendene bærer hun et hvitt vaskefat fylt med menneskeblod. Innimellom stanser hun og dypper føttene i blodet. De blodige føttene lager merker på fortauet, merker som siger ned i den porøse asfalten, spor som ikke kan fjernes. Den vevre skikkelsen beveger seg innover i byen fra den konstitusjonelle rettsbygningen til Nasjonalpalasset, forbi mennesker på gaten som nysgjerrig stirrer på kunstneren, men som ikke griper inn. Denne performancen ble gjort 23 juli 2003 som en protest mot at den tidligere diktatoren og krigsforbryteren Rios Montt fikk stille til gjenvalg som president.

Performancen Breaking the ice ble oppført for første gang i Oslo, onsdag 6. november kl. 20, på Oslo Kunstforening (foto: Arne Borgan). Dette var første gang Regina José Galindo besøkte Norge. Etter performancen ble det en kunstnerpresentasjon i galleriet ledet av den kolombianske kunstneren Olga Rubayo. José Galindo gjennomførte også en annen performance (Trajectory) på Galleri 3,14 i Bergen lørdag 8. november.

ACT er en performancekunstrekke som søker å utfordre det tradisjonelle og vise levende kunst av levende kunstnere som belyser viktige temaer i vår samtid. ACT I med Ana Rewakowicz ble gjennomført i Oslo og Bergen i juni 2008, Conversation Bubble, en oppblåsbar performanceskulptur i form av en boble tok over Christiania Torg.

År:

2008

Kategori:

Visuell kunst

Dato:

6. november 2008

Sted:

Oslo

Kurator
Pia Torgersen
ACT er co-produsert av
3,14
TrAP / Du Store Verden!
Oslo Kunstforening
Støttet av
Norsk Kulturråd
Fritt Ord
Bergen Kommune
OCA
Relaterte prosjekter