10 undersøkelser: Gentrifisering

Vi hører ofte om gentrifisering, men hvor ofte hører vi stemmene til de som opplever konsekvensen av gentrifisering?

Det femte nummeret 10 undersøkelser ser nærmere på gentrifisering, med særlig fokus på Tøyen og Grønland i Oslo. Man snakker ofte om dette storyby-fenomenet, som skjer og/eller har skjedd i byer som Harlem, London og Oslo, men det er sjelden vi får høre stemmene til de som bor på de spesifikke stedene og som får kjenne på konsekvensene av gentrifisering.

Gentrifisering innebærer at arbeiderklassestrøk, gjerne nært sentrum, blir forvandlet til bydeler for mer pengesterke befolkningsgrupper. Intensjonene bak for eksempel et «områdeløft» er gjerne gode, men kan føre til at leiepriser går opp og at den opprinnelige befolkningen ikke lenger har råd til å bo i hjemmene sine og presses ut.

Dette har vært et stort tema i Oslo de siste årene. Oslo er i rask endring. På nesten alle seminarer og i taler fra utviklere og politikere, blir kulturelt mangfold presentert som et gode, men hvis vi virkelig ønsker å ta vare på de bydelene som faktisk allerede har dette, hva slags grep bør vi da ta?

- I løpet av de 11 årene jeg har bodd i Oslo, har jeg selv sett et Grønland endre seg. Og jeg har sett og ser et Tøyen endre seg også. Men det tok meg lang tid å skjønne at det samme som har skjedd med for eksempel Harlem eller London er i ferd med å skje Tøyen, skriver redaktør for årets 10 undersøkelser, Namra Saleem, i avisa. Der forteller hun at det også tok henne lang tid å skjønne at det er to sider ved gentrifisering.

- Det er jo fint at man investerer i områder som tidligere ikke har blitt prioritert, at områder blir finere og kreative miljøer hvor kunstnere flytter til. Problemet er vel at det ikke stopper der.

Med årets avis ville vi høre hva denne utviklingen betyr for de som bor på steder som Tøyen. Hva betyr det for kunstner Astrid Helen Støren eller den politisk engasjerte ungdommen Sara Barzinje? Hva betyr denne utviklingen for Ric Francis som er vokst opp i et Harlem som ikke finnes lenger på grunn av nettopp gentrifisering, og som nå ser det samme skje i Oslo? Og er det egentlig så ille som vi vil ha det til?

Dette er spørsmål vi undersøker i avisa, sammen med Ric Francis, Sara Barzinje, Annelise Bothner-By og Gazi Øzcan fra IKM, Selma Benmalek, Nazneen Khan-Østrem, Anders Kvammen, Ali Nuur, Astrid Helene Støren, Mourad Jarrari, Muna Jibril og Shanzeh Humair.

Avisen ble distribuert gjennom Klassekampen 30. mai og spredt til utvalgte steder på Tøyen og Grønland i Oslo. Lansering var på Skatten på Tøyen 29. mai 2020.

År:

2020

Relaterte prosjekter