10 undersøkelser: Lokal tilhørighet

Det fjerde nummeret 10 undersøkelser ser nærmere på tilhørighet i Oslo øst.

I Oslo øst og en del andre steder i Norge, finnes det flere godt etablerte flerkulturelle bydeler og strøk. 10 undersøkelser #4 skal se på hva slags tilhørighet folk opplever på kryss og tvers av ulike identiteter til disse stedene og hvilke historier de kan fortelle om dette. Et overordnet spørsmål vi stiller oss er hvorfor vi føler mer tilhørighet til noen steder enn andre. Med denne utgaven vil vi også fremme unge talenter og få frem deres stemmer ved at de undersøker problemstillingen fra sine personlige ståsted og deres egne historier.

Last ned avisa her.

Et annet spørsmål vi håper å få svar på er hvordan man kan skape sin egen tilhørighet gjennom kunsten.

-Jeg har en nederlandsk venn som har afghansk bakgrunn, og da jeg snakket med henne om følelsen av å ikke passe helt inn, fortalte hun at hun kjente på den samme følelsen, og at hun trodde at dette hadde noe med å gjøre at vi var Third Culture Kids (TCK, «tredje kulturs barn»), forteller redaktør Namra Saleem.

Begrepet ble etablert av den amerikanske sosiologen Ruth Hill Useem og handler om mennesker som er oppvokst i en kultur som er annerledes enn foreldrenes. De beveger seg mellom kulturer før de har fått muligheten til å utvikle deres personlige og kulturelle identitet.

På mange måter høres TCK ut som en superkraft, nettopp fordi man tidlig lærer ulike kulturer, å sjonglere disse, og fordi man rett og slett ender opp med å bli globale nomader eller kameleoner som kan tilpasse seg lett. Man føler tilhørighet til en egen kultur man har til felles med alle som vokser opp «mellom kulturer».


- Det forklarer hvorfor jeg umiddelbart kan kjenne på et slags bånd med nettopp andre unge mennesker som er Third Culture Kids, til og med de jeg ikke burde føle noen connection med fordi vi egentlig ikke har noe til felles, avslutter Saleem.

Dette er en form for tilhørighet vi ønsker å utforske i denne avisa. Og med oss på laget har vi med

Abdulhakim «Hkeem» Hassane, Samir Madad, Sarah Christin Calvert, Faten Mahdi Al-Hussaini, Selma Benmalek, Felipe «Fela» Orellana, Faduma Mohamud, Samra Avdagić, Ilavenil Jayapalan, og Fatimah N. Mahdi.

Offisiell lansering var på Kunstnernes Hus, Oslo, 11. april 2019.

År:

2019

Kategori:

Bok, Litteratur

Ansvarlig redaktør:
Hilde Maisey
Foto:
Samir Madad
Design:
João Doria
Redaktør
Namra Saleem
Utgiver
TrAP
Relaterte prosjekter