10 undersøkelser: Alle grenser er midlertidige

Ni forfattere bidrar i dette science fiction-magasinet, som er den tredje utgaven i vår serie 10 undersøkelser.

Vi utlyste en internasjonal manuskonkurranse for science fiction-historier til temaet «All Borders Are Temporary» og fikk inn bidrag fra hele verden. Slik henter vi impulser fra en sjanger som bruker litteratur som sosialt verktøy, her med nye tanker om kryssing av grenser som fenomen. De ni utvalgte har opprinnelse i ni land og fire verdensdeler. Redaktør er Bodhisattva Chattopadhyay, postdoktor ved Institutt for Kulturstudier og Orientalske Språk ved Universitetet i Oslo. Denne avisen er del av TrAPs serie, 10 undersøkelser, en norskspråklig gratisavis. Det er den tredje utgaven i rekken.

I bladet finner du tekstene Sommerfugllarver av Ximena Miranda (Costa Rica), Taleforbud av Max Knight (Australia / Vietnam), Røde lys over havet av Martine Svanevik (Norge), Når vi drømmer er vi selv Gud av Oluwole Talabi (Nigeria / Malaysia), Mellommenn av Susana Maia (Portugal), Makt og midler av Matthew Daniels (Canada), Kunstneren og innhegning 601-A av Isa Prospero (Brasil), Glemmesyken av Gabriela Lee (Filippinene) og Bak muren av Toby Bennett (Sør-Afrika). En rekke internasjonale kunstnere bidrar med kunstverk og bildemateriale som følger novellene.

Bladet kom ut lørdag 7. april som innstikkavis i Klassekampen, og kvelden før inviterte vi til lanseringsfest Ugla bokbar. Her leste scenekunstner Camara L. Joof og forfatter Martine Svanevik fra tekstene.


"I stedet for forestillingen om at grenser er rent geopolitiske, tar denne samlingen et ekspansivt syn på hvordan grenser opererer. De viktigste grensene den ønsker å krysse er de konseptuelle. Altså, hvordan kan vi ha mange ulike måter å tenke rundt temaet på, slik at man kan åpne opp fremtiden for like mange mulige verdener som vi kan forestille oss. Av den grunn favner grensene i denne samlingen om alt fra de planetariske avgrensningene til fysiologiske grenser, og kommer innom temaer så varierte som superintelligens, utryddelse av arter, invasjon av romvesener, og historisk minne. I utvelgelsen av skjønnlitteratur, så vel som kunst, har vi vært heldige nok til også å kunne krysse geopolitiske grenser og sette sammen et virkelig internasjonalt utvalg. Vi var også ivrige etter å tenke med ånden til et tidlig science fiction-magasin, hvor mye av skjønnlitteraturen gjorde et nummer ut av positive, skinnende, levende fremtider. Selv om en slik fremtid ganske sikkert har blitt dempet for mange av nåtidens alvor, forsøker dette volumet å returnere til noe av den optimismen og muligheten. For selv om vi vet at grenser er allestedsnærværende og kanskje vil vedvare i forutsigelig fremtid, kanskje vi kan overkomme grensene til våre fengsler av frykt med tanken, kunnskapen og håpet om at alle grenser virkelig er midlertidige."

Bodhisattva Chattopadhyay, redaktør

Ingenting er som ekte papir og trykksverte mellom hendene. Men du kan også laste ned magasinet i pdf her.

Bilde: Agnes Denes, Half Bird - A Flexible Space Station (1984)

År:

2018

Kategori:

Bok

Dato:

6. april

Gjesteredaktør
Bodhisattva Chattopadhyay
Ansvarlig redaktør
Hilde Maisey
Design
João Doria
Utgiver
TrAP
Relaterte prosjekter