Tøyen Fotografiske Verksted

Dokumentarfotograf Ric Francis fra Harlem vil fotografere det daglige livet til lokalsamfunnet på Tøyen.

22.05.2019

- Etter en lang gåtur endte jeg opp på Tøyen, et sted jeg ikke kjente til eller visste noe om, men det var likevel noe kjent med dette lokalsamfunnet, forteller dokumentarfotograf Ric Francis som har over 25 år med erfaring som fotograf. Nå vil han dokumentere det daglige livet til menneskene på Tøyen, og stedet selv, gjennom prosjektet Tøyen Fotografiske Verksted i samarbeid med TrAP og Deichman Biblo Tøyen.

Målet er å synliggjøre det kulturelle mangfoldet på Tøyen, ikke minst å visuelt utforske resultatene av en utvikling som truer fellesskapet, nemlig gentrifisering.

Dette begrepet ble først brukt av sosiolog Ruth Glass for over 50 år siden, til å beskrive endringer hun observerte i London. Fenomenet går ut på at arbeiderklassestrøk, gjerne sentrumsnære, blir «oppgradert» slik at bydelen fremstår som mer attraktiv enn tidligere og gjerne appellerer til mer velstående befolkningsgrupper. Et resultat av dette kan være økende boligpriser i området, som igjen fører til at den opprinnelige befolkningen blir nødt til å flytte fra hjemmene sine.

Ric, som kom til Norge i 2017, vokste selv opp i et Harlem som ikke finnes mer på grunn av gentrifisering.

- Gentrifisering er noe jeg ble ganske godt kjent med på grunn av situasjonen i min hjemby Harlem i New York. Eiendomsutviklere begynte å investere i Harlem, på 70-80-tallet. Dette førte til at folk måtte flytte fordi husleia økte drastisk. Butikkeiere måtte legge ned bedriftene sine og skoler ble så og si stengt fordi folk måtte omplasseres.

Da Ric fant ut at det samme var i ferd med å skje Tøyen, hvor beboerne strevet med å holde fast på lokalsamfunnet sitt, visste Ric at han måtte dra tilbake til Tøyen. Dette ble starten på Tøyen Fotografiske Verksted. Gjennom prosjektet vil Ric møte og bli kjent menneskene som bor på Tøyen, han vil fotografere folk på gata, i virksomhetene deres og i deres hjem, men han vil også at Tøyen-folket skal bli kjent med ham.

- Jeg håper at folk kan føle seg trygge på meg, at jeg kan dele deres historier og at de gir meg muligheten til å dokumentere deres historier, fordi historiene deres er viktige.


Resultatene fra Tøyene Fotografiske Verksted vil man blant annet kunne finne i TrAPs avis «10 undersøkelser» våren 2020.

Bor du på Tøyen og har lyst til å komme i kontakt med Ric? Send en e-post til oss: post@trap.no

År:

2019

Kategori:

Visuell kunst

Sted:

Oslo