Pusterom
En filmserie om kampen for et felles sted å høre til.
07.05.2020
Landless (Camilla Freitas, Brasil, 2019)
Alle trenger et pusterom, så enkelt som å ha et sted å komme hjem til for å hvile hodet.
I sammenheng med utgivelsen av 10 Undersøkelser #5 Gentrifisering presenterer TrAP en filmserie om tilhørighet og retten til å ha et sted å kalle sitt eget på Cinematekene i Oslo, Bergen og Trondheim i september. Serien består av dokumentarfilmene Push, Landless, Occupied Cinema og spillefilmen Ghost Tropic. Det vil i Oslo være en spesialvisning av den helt ferske dokumentarfilmen The Year of Discovery. Og Ghost Tropic vises dessuten under Tromsø Global i siste uke av august.
Etterspørselen etter eiendom har gjort oppkjøp, oppgradering og videresalg til en folkesport og bydeler til åsted for gentrifisering. På internasjonalt nivå hører eiendomsmasse til de mest profitable investeringene, for de tyngste aktørene i markedet. I den sammenhengen blir enkelt-leiere og -eiere lette.
Den belgiske filmen Ghost Tropic (Bas Devos, 2019) starter stille opp i pusterommet, og står i kontrast til en serie filmer som fanger mye uro, ikke minst kampen for retten til å ha et sted å høre til. Vi følger vaskehjelpen Khadija på vei hjem over en natt i Molenbeek, i møte med en verden hvor håp og stabil fremtid er en mangelvare.
Rundt i verden er det mange som tar utfordringen og organiserer lokale fellesskap til motmakt. Kostnadene ved å bo stiger vanvittig i hele den rike verden. Det samme skjer ikke med folks inntekter. Den svenske filmen PUSH (Fredrik Gertten, 2019) avdekker en ny type huseier, et ansiktløst monster som skaper en krise i ferd med å nå også oss. Vi følger arbeidet til Leilani Farha, spesialinspektør for FNs boligprogram. Hun avdekker uhyggelige likhetstrekk i hvem som blir gjort hjemløse, i boområder som blir kjøpt opp og hvorfor dette skjer.
I programmets andre del møter vi okkupasjon som virkemiddel. I Landless (Camilla Freitas, 2019) følger vi en gruppe fra Landless Workers' Movement i Brasil over flere år. I en helt annen kontekst møter vi i filmen Occupied Cinema (Senka Domanovic, Serbia, 2018) en gruppe unge aktivister som okkuperer en gammel kino i sentrum av Beograd.
Til sist i serien samles vi rundt en helt fersk og 3 1/2 time lang film fra den spanske byen Cartagena, The Year of Discovery, regissert av Luis López Carrasco, med blikk på tilhørighet og europeisk økonomisk krise fra dramatiske hendelser i 1992 og frem til i dag.
Serien er satt sammen av Hanan Benammar og Brynjar Bjerkem for Transcultural Arts Production.
Visningsdatoer
Oslo: 1., 2. og 4. september - Les mer hos Cinemateket i Oslo.
Bergen: 1. og 2. september, Cinemateket USF Bergen.
Trondheim: 4. og 6. september, Cinemateket Trondheim.
Tromsø: 25. august - Les mer hos Verdensteatret Kino.
Film
Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø