Oslohendelser 2021

Danser og koreograf Mia Habib og danse- og lydkunstner Jassem Hindi har sammen laget «Oslohendelser» - en serie med fem performative hendelser som skal finne sted i Oslo i løpet av høsten.

01.07.2021

- Kunstnerne som er med på dette prosjektet har sitt eget unike perspektiv og andre opplevelser enn det majoriteten i Oslo har. Dette var veldig viktig for oss da vi skulle lage programmet til Oslohendelser, forteller Mia Habib og Jassem Hindi om prosjektet som består av fem performative hendelser rundt omkring i Oslo denne høsten.

Mia Habib er en danser, scenekunstner og koreograf som tar for seg aktuelle problemstillinger. Hun jobber ofte utenfor de etablerte scenekunstrommene og i samarbeid med lokalsamfunnet. Og i 2007 skulle det ha seg at Habib møtte på Jassem Hindi i en liten leilighet i Paris hvor Hindi spilte musikk sittende i et badekar som en del av en kunstperformance.

Hindi jobber nemlig med lyd og performance og som forfatter og forteller. I hans siste forestilling skaper han et altoppslukende miljø og kollektive politiske rom ved hjelp av nettopp performance og dikt.

Habib og Hindi har samarbeidet om ulike prosjekter i omtrent 14 år og nå har de laget programmet for Oslohendelser hvor man i byens offentlige rom kan få med seg alt fra kjærlighetsord i neonskilt, danseforestilling og drag-show, til Tekstlab, hvor de unge deler egne fortellinger om minner, sted og tilhørighet.

Mia Habib og Jassem Hindi
Foto: Elin Owrenn Rekdal/Kloden

En gave til folket

Da Habib og Hindi ble invitert til å lage Oslohendelser for Kloden og TrAP var de opptatt av å velge kunstnere og aktører som allerede hadde pågående prosjekter og som de kunne være med å støtte opp om.

- På mange måter har vi jo med ulike kunstnere og aktører som er spesialister i sitt felt og allerede har et publikum som de engasjerer. Vi vet for eksempel at Tekstlab når ut til ungdommer – og ved å jobbe med dem adresserer vi noe som allerede er i gang og bærekraftig, forteller Habib.

Med disse hendelsene rundt omkring i byen håper de å få til en samtale med lokalbefolkningen.

- Det er jo diskrete intervensjoner i ulike områder i Oslo. Vi når gjerne ut til de som vanligvis ikke ville ha oppsøkt noe lignende. Det blir en slags overraskelse og en fin gave til folk, sier Hindi.

Å kjenne seg igjen i noe

Habib og Hindi gleder seg til å få med seg alle de performative hendelsene og er spent på hva slags reaksjon folk kommer til å ha.

- Jeg bare venter på den personen som får med seg Oslohendelser, blir inspirert og sier «ah, jeg har en bedre ide». Da vil jeg også høre den ideen, sier Hindi engasjert.

- Hvorfor skal folk stoppe opp å se dette?

- Fordi de blir forført, sjarmert og hypnotisert av det som skjer. Litt sånn «Hmm, hva er dette? La meg komme nærmere og se», sier Hindi med et stort smil.

- Når jeg tenker på noen av eventene kan jeg se for meg at noen vil finne det litt fremmed, at det i begynnelsen kan oppleves litt langt borte fra dem, og at nettopp det vekker nysgjerrighet. Men det som også kan skje er jo at man gjenkjenner noe, sier Habib.

- Du ser noe som du kjenner deg igjen i, som du vanligvis ikke ser i samfunnet ellers. Det tror jeg går igjen i mange av kunstnerne og aktørene vi har valgt, legger Habib til.

Words av Liam Alzafari

Dette kan du få med deg i Oslo i løpet av høsten:

Words / كلمات av Liam Alzafari på Kontraskjæret 22.-30. september

Liam Alzafari vil plassere installasjoner av ti arabiske kjærlighetsord, skrevet med arabiske bokstaver, i form av neonskilt. Tanken er å involvere byen i samtaler og spørsmål om hva som går tapt i oversettelse, fordommer og hvordan vi bryr oss om «den andre».

Precious
Princessilicious fotografert av Marco Villabrille.

Drag-show: Princessilicious og Gutta på Frogner og Vestkanttorget 18. september

Drag-kollektivet Princessilicious og drag king-gruppa Gutta inntar Oslos beste vestkant. Cruisende rundt i stilige biler vil de eksponere vestkantens innbyggere for hele det deilige kjønnsmangfoldet som drag har å by på.

Princessilicious har i årevis jobbet for å fremme gleden ved å leke med kjønn, og å støtte drag queen-kulturens fantastiske håndverk og artisteri. Det blir å finne på Vestkanttorget kl. 19:00.

Gutta er en drag king-gruppe og et kvinnelig maskulint fellesskap. De fire scenekunstnerne beveger seg frem og tilbake mellom utforskning og nyansering av sin egen maskulinitet og skamløs «sampling» av mannlige stereotypier. Gutta kjører pop-up og kan dukke opp nårsomhelst.

Gutta
Gutta fotografert av Ingeborg Bjerke Styve.

TekstLab Inkubator med dansekunstner Ornilia Ubisse på Kloden på Økern 23. september

Ornilia Ubisse
Ornilia Ubisse fotografert av Tale Hendnes.


Inkubator er en del av TekstLab som fokuserer på å støtte unge og nyetablerte kunstnere fra Oslo. De kunstneriske stemmene som vil bli presentert her er blant framtidens stemmer for Oslos scenekunstfelt. Oslohendelser har invitert Inkubator-prosjektet til Klodens scene i Kabelgata 19 på Økern.

Dansekunstner Ornilia Ubisse er en av de nye, sterke stemmene fra TekstLab Inkubator. Gjennom forestillingen Rua 57, work-in-progress visninger og samtale blir man bedre kjent med Ubisse og hennes kunstnerskap. I samtalen deltar Ubisse selv i tillegg til kunstnerisk leder i TekstLab Shanti Brahmachari, frilansskribent og dansekritiker Melanie Fieldseth, dansekunstner Cecilie Lindeman Steen og danser og koreograd Mia Habib.

Ubisse er opptatt av det menneskelige og arbeidet hennes tar utgangspunkt i elementer som pust, stemmebruk, historie, kultur og ritualer. Som utøver har Ubisse medvirket i flere nasjonale og internasjonale turneer, produksjoner og skoleturnéer med bl.a. Frikar, Nutopia og Dansekollektivet. Hun har også etablert kompaniet Kronos Dance Company.

TekstLab Unge Stemmer - Tøyen 24.-26. september og 1.-3. oktober

TekstLab Unge stemmer på Tøyen er et kunstnerisk program for ungdom i Oslo. TekstLab har en unik posisjon i byen når det gjelder samfunnsarbeid, og knytter ungdom fra ulike deler av Oslo sammen med unge og/eller veletablerte scenekunstnere. Over to helger presenterer ungdom fra TekstLab Unge Stemmer i samspill med kunstnere sitt arbeid i en serie performative og stedspesifikke hendelser i det offentlige rom på Tøyen. Det er ungdommens egne fortellinger om minner, sted og tilhørighet som står i sentrum.

Av og med: TekstLab Unge Stemmer i samspill med kunstnere Hanna Filomen Mjåvatn, Shanti Brahmachari, Hanna Asefaw og medvirkende kunstnere fra TekstLab-Kollektivet.

Maritea Dæhlin på Furusetsenteret 4. og 5. desember kl. 12:00

Maritea Dæhlin
Maritea Dæhlin fotografert av Signe Fuglesteg Luksengard.


Scenekunstneren Maritea Dæhlin vil, med samarbeidspartner Arturo Tovar Lopez, møte folk på Furuset til samtaler. Samtalene blir tatt opp og blir til et lydverk med lokale stemmer. Lydverket kan oppleves eksempevis foran Fubiak og andre offentlige rom.

Gjennom kunsten sin utforsker ofte Dæhlin temaer som eksotifisering, språk og ensomhet, som både er til stede i hennes soloforestilling «I WANT TO BE TRADITIONAL» og hennes fremtidige forestilling «Originally a plant».

Kategori:

Scenekunst

Støttet av:
Kulturrådet
Fritt Ord
KORO