Norouz / Newrouz

En rik nyttårsfeiring med stand-up, dans og musikk fra Iran, Afghanistan og Kurdistan på Riksscenen

06.02.2015

Et publikum på rundt 150 mennesker fikk over et fire timer langt program følge nesten til døren til feiringen av det nye året. For mange var dette et første møte med rikdommen av svenskbaserte utøvere fra denne delen av verden. Kvelden ble en skiftende blanding av musikk og stand-up, ledet og frontet av dyktige Özz Nujen som en slags munnrapp og frekk Hagi Firooz. Mange valgte å bli igjen i lokalene og vente på midnatt, for sammen å ønske Norouz, det nye året, velkommen.

Newroz er benevnelsen for det iranske, kurdiske, afghanske og tadzjikiske nyåret og staves forskjellig avhengig av språk og dialekt. Tradisjonen er 4000 år gammel og har ingen kobling til fortsatt eksisterende religioner. Rett oversatt betyr norouz / newrouz "ny dag" og feires ved vårjevndøgn, som finner sted en gang mellom 18. og 22. mars hvert år. Forestillingen mønstrer noen av de mest folkekjære utøverne fra Iran, Afghanistan og Kurdistan bosatt i Sverige. Dette er utøvere hvis populæritet strekker seg langt over landegrensene. Konferansier Özz Nujen er kurdisk stand-upkomiker som er med på tredje året i denne forestillingen produsert av Mansour Hosseini for Riksteatern i Sverige. På rollelisten står også den kvinnelige iranske stand-up-komikeren Zinat Pirzadeh, kåret til Sveriges morsomste komiker i 2010 og den unge iranske komikeren Farzad Nouri, en ny og populær stemme på den svenske stand-up-scenen.

Vi får orientalsk dans ved Abrisham, til daglig med gruppen Leyali. Musikken er ved den populære gruppen Golbang med sangeren Rostam Mirlashari. Golbangs repertoar er på persisk, kurdisk, svensk og beluchi. Kvelden presenterer tre gjestende sangere. Afghanske Tawab Arash er en ung sanger bosatt i Sverige, og samtidig en av Afghanistans mest populære popmusikere og sangere. Den kurdiske kvinnelige sangeren Sidar er tilsvarende svært populær. I tillegg får vi møte Shima Niavarani, en iransk-svensk sanger og skuespiller med stor suksess i vårt naboland, med nylige suksessforestillinger i Södra Teatern og Uppsala stadsteater.


Forestillingen er produsert av Riksteatern (Sverige) og bringes til Norge i samarbeid mellom Riksscenen og Du store verden!


20. mars kl. 19.00 på Riksscenen
Billetter: Kr. 250,-

År:

2011

Kategori:

Scenekunst

Dato:

20. mars 2011

Sted:

Oslo