Mina / Meg

I Mina / Meg kunne man se sørafrikanske Zanele Muholi sammen med kunstnerne Ahmed Umar, Linn Cecilie Ulvin og Sara Christensen. Utstillingen ble først ble vist på Kulturhistorisk Museum i Oslo. Vi ville bidra til at den også ble vist i Tromsø, Trondheim og Svolvær.

12.09.2016

“Mina” betyr “meg” på Isizulu, et av Sør-Afrikas 11 offisielle språk. Gjennom visuell aktivisme utforsker kunstnerne egne historier knyttet til kjærlighet, intimitet, rasisme, xenofobi, solidaritet, synlighet og annerledeshet. Den anerkjente fotografen Zanele Muholi har rettet linsen mot queer Afrika. Hun dokumenterer LBGT liv i et post-apartheid Sør-Afrika der friheten til å være seg selv utfordres av raseskiller og fremmedfrykt. Umar og Ulvin arbeider begge fra Norge og viser verk som utfordrer forestillinger om kjønn og seksuell identitet.

Muholi beskriver seg selv som en visuell aktivist. Hun er født i Umlazi, Durban, i 1972, og bor og arbeider i Johannesburg. Hun var med å starte Forum for Empowerment of Women (FEW) i 2002, og i 2009 grunnla hun Inkanyiso, et forum for queer-aktivisme og visuell media. Muholi ønsker å omskrive historien for svarte transpersoner, homofile og andre skeive i Sør-Afrika. I arbeidene hennes viser hun både motstand og overlevelse i det skeive miljøet hun er en del av, og hun avdekker den grusomme hat-kriminaliteten skeive utsettes for. Muholi har vunnet tallrike kunst- og fotografi-priser. Hun lærer opp unge kunstnere og holder fotoworkshops for unge kvinner i sørafrikanske townships.

Ahmed Umar (1988) er en kunstner som kom til Norge i 2008 som politisk flyktning. Han jobber multi-disiplinært og hans praksis er påvirket av oppveksten og erfaringer fra livet i et religiøst samfunn. Han bruker ulike teknikker som skulptur, trykk, maleri og performance for å gjenskape historier fra sitt eget liv. I forsøket på å bearbeide møtet med et sekulært og fremmed sted, bruker Umar disse metodene for å utforske de komplekse relasjonene mellom identitet, autoritet, seksualitet, depresjon og kunst. Hans arbeid er ladet med samfunnskritikk, ærlighet, arabisk kalligrafi og et hint av hans nubiske visuelle arv. Kunsten reflekterer minner og vitner om lang prosess for å forstå og acceptere seg selv.

Linn Cecilie Ulvin er en forfatter, kunstner og kurator, som arbeider inter-disiplinært. I sine arbeider tar hun opp makt og kontroll, overgriper og offer, på et mellommenneskelig nivå og i samfunnet generelt. Hun ser på definisjonen av kjønn og identitet gjennom handlinger og etiske dilemmaer som spiller på disse temaene. Hun interesserer seg for hvordan arkiver bygges opp, hvem og hva som inkluderes, og hvorfor og hvordan disse bygger identitet. Ulvin har bakgrunn fra teater, billedkunst og skjønnlitteratur.

Sara Christensen er en kunstner som jobber i ulike media. Hun ønsker å sette spørsmålstegn ved det universielle gjennom det familiære, og kunsten hennes tar ofte utgangspunkt i hverdagslige opplevelser. Arbeidene hennes har gjerne en humoristisk undertone.

Den opprinnelige utstillingen på Kulturhistorisk museum viste arbeider av Zanele Muholi (SA), Ondine Umhire (Rwanda), Ilia (Russland), Nina Bahar (Iran), Lucien Chen (Taiwan), Ruth Nakato (Uganda), Su Thet Mon (Burma), Ahmad Umar og Eddie Esmail (Sudan). TrAP gikk inn som turneprodusent, for å vise et utvalg fra utstillingen i Tromsø, Trondheim og Svolvær

Zanele Muholis bilder ble vist på Small projects, Tromsø, 17. september - 16. oktober 2016.

Mina / Meg ble vist på KiT under festivalen ISFiT, Trondheim, 9.-19. februar 2017 med arbeider av Zanele Muholi, Ahmed Umar og Linn Cecilie Ulvin.

Mina / Meg ble vist på Nordnorsk Kunstsenter i Svolvær 10. november 2017 - 14. januar 2018 med arbeider av Zanele Muholi, Ahmed Umar, Sara Christensen og Linn Cecilie Ulvin.

År:

2017

Kategori:

Visuell kunst

Dato:

10.11.2017 – 14.1.2018

Sted:

Svolvær

Kurator
Lerato Dumse & Henriette Stensdal
Utstillingsprodusent
Kunstplass [10]
Turnéprodusent
TrAP
Samarbeidspartnere
Small Projects
ISFIT 2017
Nordnorsk Kunstsenter
Foto
Zanele Muholi (2015). Courtesy of Stevenson (SA)